Kalafior zapiekany z makaronem
11 czerwca 2020 w Dania główne, KolacjeNo przepyszny kalafior…
SKŁADNIKI (4 PORCJE) :
1 szklanka makaronu np. muszelki lub penne
1/2 kalafiora
25 g masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej (25 g)
300 ml mleka
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
100 g startego sera np. cheddar, mozzarella, gruyère, brie
6 łyżek orzeszków pinii albo innych pestek słonecznika, czy coś
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 – 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować aż makaron i kalafior będą miękkie. Jeśli nie mamy pewności jak długo będzie się gotował makaron i kiedy dokładnie dodać kalafiora, możemy ugotować je oddzielnie. Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę (jeśli jej używamy), starty ser i sól do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
- Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. W połowie pieczenia można dodać orzeszki pinii (jeśli ich używamy).

źródło :https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/kalafior_zapiekany/przepis.html
Kategorie:
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)