Wieprzowina po chińsku

3 kwietnia 2017 w Dania główne

Mega pyszne orientalne danie

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g polÄ™dwiczki wieprzowej
  • maÅ‚a szczypta soli i biaÅ‚ego pieprzu
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula szalotka
  • 1/2 marchewki
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1 cm kawaÅ‚ek imbiru
  • 2 Å‚yżki oleju roÅ›linnego
  • ryż

Sos:

  • 3 Å‚yżki octu ryżowego (lub sok wyciÅ›niÄ™ty z 1/2 cytryny)
  • 3 Å‚yżki wody
  • 5 Å‚yżek sosu sojowego
  • 3 Å‚yżki brÄ…zowego cukru (może też być biaÅ‚y)

Polędwiczkę przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki (jak najcieńsze). Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.

WÅ‚ożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a nastÄ™pnie wlać sos (najlepiej podzielić go na 3 części i dodawać partiami, za każdym razem czekajÄ…c kilka – kilkanaÅ›cie sekund przed kolejnÄ… partiÄ…). Gotować jeszcze przez okoÅ‚o 2 minuty aż sos zgÄ™stnieje. WyÅ‚ożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

 

3 kwietnia 2017 Dania główne