Kurczak z mango w sosie teriyaki
3 kwietnia 2017 w Dania głównePrzepis wymyślony spontanicznie na zakupach
Składniki na jedną porcję:
- jedna pierÅ› z kurczaka
- pół mango
- papryczka chili
- sos teriyaki 150 ml (może być kupny, można zrobić samemu)
- tymianek
- sól
- cytryna
- cukier
- imbir suszony
- olej
- ryż
- zÄ…bek czosnku
Ugotować ryż, wymieszać z 1/3 posiekanej papryczki chilli.
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie teriyaki, dodać sok z połówki cytryny, 1/3 posiekanej papryki, wyciśnięty ząbek czosnku, tymianek, szczyptę soli i 3 łyżki oleju. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mango pokroić w kostkę i smażyć na oleju aż będzie miękkie i się zarumieni trochę. W trakcie smażenia dodać łyżeczkę i odrobinę imbiru, ale nie dużo. Dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć do usmażenia się kurczaka.
Posypać resztą posiekanej papryczki.
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (40)
- Dodatki (4)
- Kolacje (14)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)