Kurczak z bobem i zielonym pesto

10 lipca 2016 w Dania główne

Filety z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto, z bobem i tymiankiem.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • około 4 łyżek mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pełne łyżki zielonego pesto
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 4 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dodatki np. młode ziemniaki z wody

PRZYGOTOWANIE

  • Ugotować bób w osolonej wodzie, obrać. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
  • Na patelnię z kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
  • Dodać ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z młodymi ziemniakami z wody.

źródło: kwestiasmaku.com

10 lipca 2016 Dania główne