Kurczak z bobem i zielonym pesto
10 lipca 2016 w Dania główneFilety z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto, z bobem i tymiankiem.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka
- około 4 łyżek mąki
- 2 łyżki oliwy
- 4 pełne łyżki zielonego pesto
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 4 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
dodatki np. młode ziemniaki z wody
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować bób w osolonej wodzie, obrać. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
- Na patelnię z kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
- Dodać ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z młodymi ziemniakami z wody.
źródło: kwestiasmaku.com
Kategorie:
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)