Kalafior zapiekany z makaronem

11 czerwca 2020 w Dania główne, Kolacje

No przepyszny kalafior…

SKŁADNIKI (4 PORCJE) :

1 szklanka makaronu np. muszelki lub penne
1/2 kalafiora
25 g masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej (25 g)
300 ml mleka
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
100 g startego sera np. cheddar, mozzarella, gruyère, brie
6 łyżek orzeszków pinii albo innych pestek słonecznika, czy coś

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 – 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować aż makaron i kalafior będą miękkie. Jeśli nie mamy pewności jak długo będzie się gotował makaron i kiedy dokładnie dodać kalafiora, możemy ugotować je oddzielnie. Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę (jeśli jej używamy), starty ser i sól do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
  • Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. W połowie pieczenia można dodać orzeszki pinii (jeśli ich używamy).

źródło :https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/kalafior_zapiekany/przepis.html

11 czerwca 2020 Dania główne, Kolacje