Wieprzowina po chińsku

3 kwietnia 2017 w Dania główne

Mega pyszne orientalne danie

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • mała szczypta soli i białego pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula szalotka
  • 1/2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ryż

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru (może też być biały)

Polędwiczkę przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki (jak najcieńsze). Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.

Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos (najlepiej podzielić go na 3 części i dodawać partiami, za każdym razem czekając kilka – kilkanaście sekund przed kolejną partią). Gotować jeszcze przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

 

3 kwietnia 2017 Dania główne