Kurczak z mango w sosie teriyaki

3 kwietnia 2017 w Dania główne

Przepis wymyślony spontanicznie na zakupach

Składniki na jedną porcję:

  • jedna pierś z kurczaka
  • pół mango
  • papryczka chili
  • sos teriyaki 150 ml (może być kupny, można zrobić samemu)
  • tymianek
  • sól
  • cytryna
  • cukier
  • imbir suszony
  • olej
  • ryż
  • ząbek czosnku

Ugotować ryż, wymieszać z 1/3 posiekanej papryczki chilli.

Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie teriyaki, dodać sok z połówki cytryny, 1/3 posiekanej papryki, wyciśnięty ząbek czosnku, tymianek, szczyptę soli i 3 łyżki oleju. Włożyć do lodówki na godzinę.

Mango pokroić w kostkę i smażyć na oleju aż będzie miękkie i się zarumieni trochę. W trakcie smażenia dodać łyżeczkę i odrobinę imbiru, ale nie dużo. Dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć do usmażenia się kurczaka.

Posypać resztą posiekanej papryczki.

3 kwietnia 2017 Dania główne