Klefitko z indyka

18 listopada 2016 w Dania główne

Zapiekany indyk z ziemniakami, czosnkiem, oregano i cytryną

SKŁADNIKI

4 PORCJE
  • 1 kg udźca z indyka bez kości lub 1,5 kg z kością
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie świeże zioła jeśli mamy: oregano lub majeranek oraz 2 liście jarmużu

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Mięso przekroić na 4 mniejsze części (używając mięsa z kością można poprosić sprzedawcę aby je przerąbał w połowie). Ziemniaki obrać i pokroić na ok. 4 cm kawałki, doprawić solą. Czosnek obrać z zewnętrznych osłonek, podzielić na pojedyncze ząbki, przekroić ja na połówki.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem i umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym, obłożyć ziemniakami, w środek powciskać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Posypać oregano i majerankiem, skropić cytryną i oliwą. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywą i wstawić do piekarnika na 2 godziny. Zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze w wyższej temp. 230 stopni C przez ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać pokrojone liście jarmużu jeśli ich używamy.
  • W zależności od wielkości naczynia zbierze się więcej lub mniej płynu, jeśli podczas ostatniego etapu zapiekania nie będzie żadnego płynu, można wlać na spód kilka łyżek wody. Posypać cienko pokrojoną czerwoną cebulą.jednogarnek

źródło:kwestiasmaku.com

18 listopada 2016 Dania główne