Kurczak z miętą i cytryną
7 października 2021 w Dania główneKurczak w duchu kuchni libaÅ„skiej, gdzie cytryna i miÄ™ta …
Składniki dla dwóch osób:
~ 400 g piersi z kurczaka
~ 2 łyżeczki suszonego tymianku
~ 5 łyżek oliwy z oliwek
~ 1 cytryna pokrojona na kawałki + dodatkowo sok z 1/4 cytryny
~ garść listków świeżej mięty
~ 2 zÄ…bki czosnku
~ świeżo zmielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Piersi kurczaka smarujemy oliwą, nacieramy pieprzem i tymiankiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzchu układamy pokrojoną w kawałki cytrynę, przekrojone na pół ząbki czosnku i posypujemy świeżą miętą.
Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 min
źródło: Zmysłowe Smaki
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (40)
- Dodatki (4)
- Kolacje (14)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)