Kurczak z miętą i cytryną

7 października 2021 w Dania główne

Kurczak w duchu kuchni libańskiej, gdzie cytryna i mięta …

Składniki dla dwóch osób:
~ 400 g piersi z kurczaka
~ 2 łyżeczki suszonego tymianku
~ 5 łyżek oliwy z oliwek
~ 1 cytryna pokrojona na kawałki + dodatkowo sok z 1/4 cytryny
~ garść listków świeżej mięty
~ 2 ząbki czosnku
~ świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Piersi kurczaka smarujemy oliwą, nacieramy pieprzem i tymiankiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzchu układamy pokrojoną w kawałki cytrynę, przekrojone na pół ząbki czosnku i posypujemy świeżą miętą.

Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 min

źródło: Zmysłowe Smaki

7 października 2021 Dania główne