Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem

8 maja 2016 w Zupy

A może w ten sposób

SKŁADNIKI

6 PORCJI, 328 KCAL
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 por
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 225 g (1/2 opakowania) marchewki z groszkiem
  • 1,5 litra bulionu, wywaru lub rosołu
  • 750 ml mleka
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora. Dodać masło oraz pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę mieszając.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 3 – 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania), smażyć przez 2 – 3 minuty.
  • Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia, dodać mleko, wymieszać.
  • Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z zupy ciągle mieszając. Przelać do garnka z zupą i wymieszać. Dodać szczypiorek i w razie potrzeby delikatnie podgrzać.

źródło: kwestiasmaku.com

8 maja 2016 Zupy