Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem
8 maja 2016 w ZupyA może w ten sposób
SKŁADNIKI
6 PORCJI, 328 KCAL
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 por
- 1 łyżeczka masła
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 3 ziemniaki
- 225 g (1/2 opakowania) marchewki z groszkiem
- 1,5 litra bulionu, wywaru lub rosołu
- 750 ml mleka
- 100 g gęstej śmietany 18%
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
- W garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora. Dodać masło oraz pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę mieszając.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 3 – 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania), smażyć przez 2 – 3 minuty.
- Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia, dodać mleko, wymieszać.
- Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z zupy ciągle mieszając. Przelać do garnka z zupą i wymieszać. Dodać szczypiorek i w razie potrzeby delikatnie podgrzać.
źródło: kwestiasmaku.com
Kategorie:
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)