Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzrallą i warzywami

8 maja 2016 w Dania główne

Wzbogacona o warzywa (cukinię i paprykę) wersja włoskiej potrawy Gnocchi alla Sorrentina, czyli kopytek ziemniaczanych zapiekanych z mozzarellą i sosem pomidorowym.

SKŁADNIKI

4 PORCJE
SOS POMIDOROWY
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml passaty (przecieru) pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, suszone oregano
  • kilka listków bazylii
ORAZ
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400 g ugotowanych gnocchi (DOMOWYCH lub kupionych) lub polskich kopytek
  • 125 g kulka mozzarelli
  • 70 g tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE

SOS POMIDOROWY
  • W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać przecier pomidorowy, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotować przez ok. 5 – 7 minut, następnie dodać bazylię i zmiksować.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI
  • Na patelni na oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. W międzyczasie doprawić ją suszonym oregano. Dodać gnocchi, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową parmezanu.
  • Wyłożyć resztę nadzienia z gnocchi i warzyw, resztę sosu pomidorowego oraz resztę mozzarelli i parmezanu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.

źródło : kwestiasmaku.com

8 maja 2016 Dania główne