Muffiny jajeczne z cukinią

8 maja 2016 w Śniadania

Na śniadanie i nie tylko

SKŁADNIKI

4 SZTUKI
  • 2 liście jarmużu (lub garść już poszatkowanego) lub szklanka liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/3 cukinii
  • 40 g sera koziego (w kawałku)
  • 1/2 ząbka czosnku, startego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż umyć, odciąć liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucić na wrzątek i zblanszować (trzymać we wrzątku przez ok 3 minuty), odcedzić i posiekać na desce.Szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez ok. 1 minutę aż zwiędnie, grubo posiekać.
  • Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać jarmuż lub szpinak, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać widelcem.
  • Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) wysmarować oliwą lub roztopionym masłem, napełnić masą, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić i oliwą i piec przez 15 minut.

źródło: kwestiasmaku.com

8 maja 2016 Śniadania