Jajka w pomidorach z cukinią i papryką

8 maja 2016 w Dania główne

Sympatyczna kolacja

SKŁADNIKI

2 PORCJE
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałek papryczki chili (bez pestek) lub ostra papryka w proszku
  • 150 g cukinii (ok. 1/3 średniej)
  • 1/2 papryki (zielonej, żółtej lub czerwonej)
  • 500 g pomidorów malinowych (ok. 3 średnie)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 jajka
PRZYPRAWY:
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki garam masala (polecam, ale jeśli nie mamy można dodać szczyptę mielonego kminu rzymskiego)
DO PODANIA:
  • listki świeżej kolendry / rukwii wodnej / bazylii

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować warzywa: cebulę posiekać, czosnek i chili drobno posiekać, cukinię i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni (o śr. ok. 25 cm) rozgrzać 1 łyżeczkę oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chili i chwilę podsmażyć. Włożyć cukinię i paprykę, dodać drugą łyżeczkę oliwy i smażyć mieszając przez ok. 2 – 3 minuty. W międzyczasie posolić aby warzywa zmiękły oraz dodać przyprawy aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania.
  • Dodać pomidory, posolić i doprawić pieprzem. Wymieszać i smażyć ok. 4 – 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Do potrawy wbić jajka (uważając aby nie naruszyć żółtka), przykryć i gotować pod przykryciem ok. 3 minuty aż białko się zetnie a żółtko pozostanie ciągle płynne. Podawać posypując listkami kolendry / rukwii wodnej / bazylii.

źródło: kwestaiasmaku.com

8 maja 2016 Dania główne