Ryba ze szparagami

8 maja 2016 w Dania główne

Łosoś, albo pstrąg łososiowy, szybko i smacznie

SKŁADNIKI

2 PORCJE
  • 8 sztuk zielonych szparagów
  • 2 filety łososia bez skórki, po około 200 g każdy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku

PRZYGOTOWANIE

  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce i obrać przy samej grubej końcówce. Odciąć skórę z łososia ( albo niekoniecznie)  umyć, pokroić na kilka mniejszych kawałków, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić sokiem z cytryny i wysmarować łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania na pół godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, włożyć szparagi, doprawić je solą i pieprzem. Na szparagach ułożyć kawałki łososia, polać go marynatą z talerza. Na łososiu położyć wiórki masła.
  • Piec przez około 12 minut (sprawdzić jeden kawałek łososia czy jest już upieczony w środku). Posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

PROPOZYCJA PODANIA

pieczone ziemniaki / gęsta śmietana lub jogurt grecki / sałata z rzodkiewką i jogurtem

Na zdjęciu pstrąg łososiowy – super 🙂

losos_szparagi

źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

8 maja 2016 Dania główne