Zupa „mulli”

16 stycznia 2011 w Zupy

Pikantna korzenna zupa. Dobrze rozgrzewa. Pełna nazwa: zupa mulligatawny

Składniki:

  • masło (45 g)
  • cebula posiekana
  • seler naciowy ( 1 łodyga pokrojona w kostkę )
  • jabłko ( obrane i pokrojone w kostkę)
  • marchewka ( obrana i pokrojone w kostkę)
  • zielona papryka ( obrana z ziaren i pokrojona w kostkę)
  • czosnek ( 3-5 ząbków, zmiażdżonych)
  • mąka ( 3 łyżki)
  • curry ( 2-3 łyżeczki)
  • imbir, cynamon, kurkuma ( po 1/4 łyżeczki)
  • wywar z kurczaka lub warzyw ( 1,25 l )
  • ciecierzyca ( 1 puszka)
  • pomidory w puszce
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny (175 g)
  • sok z cytryny ( 1 łyżka )

Przygotowanie:

Roztopić masło w rondlu i włożyć cebulę. Mieszając od czasu do czasu smażyć na wolnym ogniu kilka minut, aż cebula będzie szklista.
Dodać seler, jabłko, marchewkę, paprykę, i czosnek. Smażyć 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać mąkę, curry, imbir, cynamon i kurkumę. Smażyć 2 minuty. Wlać wywar, włożyć ciecierzycę, pomidory, listek laurowy i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąc listek laurowy. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. Rozprowadzić jogurt małą ilością zupy, przelać do rondla i wymieszać. Porcje zupy przybrać posiekaną natką i listkami pietruszki.

Źródło: „Wykwintna Kuchnia Światowa” Mary Berry
16 stycznia 2011 Zupy