Kurczak pieczony na ryżu

29 października 2015 w Dania główne

Kurczak pieczony na ryżu, który jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu

Co potrzeba (szklanka=250ml)
  • 6 udek z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • 400ml delikatnego bulionu lub wody lub pół na pół*
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • garść posiekanej kolendry + więcej do podania
  • marynata: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, troche soku z cytryny
Sposób
  1. Kurczaka opłukać, wysuszyć i natrzeć wymieszanymi wcześniej składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej pół godziny, najlepiej na noc.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Rozgrzać patelnię (nie dodawać tłuszczu) i podpiec kurczaka (skórką do dołu), aż będzie ładnie przyrumieniony. Kurczaka odłożyć na bok.
  4. Dodać masło i oliwę, cebulę, czosnek i marchewkę i smażyć, aż cebula się przyrumieni. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać podgrzany bulion lub wodę i doprowadzić do wrzenia, skręcić gaz i chwilę gotować, aż ryż wchłonie trochę płynów. Dodać kolendrę i posolić.
  5. Ryż z bulionem przelać do naczynia żaroodpornego, u góry ułożyć kurczaka. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez godzinę w 180C. Po tym czasie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200C, włączyć grilla i piec kolejne 10 min. *
  6. Podawać z sałatka albo surówką.
Uwagi
*Jeśli bulion jest dość intensywny rozrobić go z wodą. Bulion lub woda powinien być delikatnie słony, od tego będzie zależeć, jak słony będzie ryż.
*Uważać, żeby nie spalić kurczaka! Jak grill zaczyna działać bardzo szybko, włączyć na ostatnie 5 minut.
źródło: kobieceinspiracje
29 października 2015 Dania główne