Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

20 maja 2015 w Dania główne

i świeżymi pomidorami…

Składniki, 2 porcje:

  •  2 filety z łososia, każdy po około 150 g
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  •  3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przygotować pesto z suszonych pomidorów, odmierzyć 3 łyżki i wymieszać je z jogurtem naturalnym lub ze śmietaną jogurtową. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pesto wyłożyć na łososia, posypać połową szczypiorku. Pomidorki przekroić na połówki, oprószyć solą, pieprzem, cukrem pudrem. Włożyć je do naczynia z łososiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez około 18 – 20 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku (sprawdzić widelcem). Na koniec włączyć funkcję grilla w piekarniku i lekko zrumienić. Posypać resztą szczypiorku.

ryba_pesto

źródło: kwestiasmaku.com

20 maja 2015 Dania główne