Jajko sadzone w awokado
4 kwietnia 2015 w ŚniadaniaJajko sadzone inaczej
Na jedno awokado przypadają dwa jajka.
WARIANT I
Awokado dokładnie szorujemy, przecinamy na pół do pestki, w tym momencie chwytamy za górną i dolną połówkę i przekręcamy. Powinny się łatwo oddzielić połówki. Wyjmujemy pestkę. Wydrążamy odrobinę środek – wbijamy do środka jajko, ewentualnie samo żółtko. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni ok 15 minut, aż jajko będzie ścięte.
WARIANT II
Awokado obieramy , kroimy na pół analogicznie jak w wariancie I. Ścinamy dół, żeby powstał otwór. rozgrzewamy patelnie, wrzucamy awokado, wbijamy jajka – białko wypłynie spodem
Można spróbować z jakami przepiórczymi.
Kategorie:
Archiwa:
- Styczeń 2018 (1)
- Kwiecień 2017 (3)
- Listopad 2016 (3)
- Lipiec 2016 (1)
- Maj 2016 (8)
- Listopad 2015 (1)
- Październik 2015 (1)
- Maj 2015 (2)
- Kwiecień 2015 (6)
- Styczeń 2015 (2)
- Październik 2014 (4)
- Wrzesień 2014 (2)
- Czerwiec 2014 (2)
- Kwiecień 2014 (1)
- Styczeń 2014 (3)
- Grudzień 2013 (1)
- Listopad 2013 (6)
- Maj 2013 (2)
- Kwiecień 2013 (3)
- Styczeń 2013 (4)
- Październik 2012 (2)
- Wrzesień 2012 (1)
- Sierpień 2012 (1)
- Kwiecień 2012 (2)
- Marzec 2012 (2)
- Luty 2012 (2)
- Styczeń 2012 (2)
- Luty 2011 (5)
- Styczeń 2011 (14)