Bataty z jajkiem i ricottą

4 kwietnia 2015 w Śniadania

Pieczony placek z batatów z jajkiem podawany z ricottą i szczypiorkiem

Składniki, 1-2 porcje:

• oliwa extra vergine
• 150 g batatów (1/2 batata)
• kawałeczek cebuli
• 2 jajka
• 100 g ricotty w kubeczku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• szczypta skórki z cytryny
• sól, pieprz
• natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Żaroodporny żeliwny skillet o średnicy ok. 20 cm (lub patelnię z grubym dnem z odpinaną rączką, ewentualnie formę żaroodporną) posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
  • Batata obrać i zetrzeć na tarce, to samo zrobić z cebulą. Warzywa posolić, dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut. Pod koniec można włączyć funkcję grilla i zrumienić bataty.
  • Wbić na środek jajka i piec jeszcze przez ok.2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natkę i po chwili wyłożyć na talerze. Podawać z ricottą doprawioną startą skórką z cytryny, solą i pieprzem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

bataty

Źródło: Kwestia Smaku
4 kwietnia 2015 Śniadania