Zupa z pulpetami

4 kwietnia 2015 w Dania główne, Zupy

Zupa – danie jednogarnkowe 🙂

Składniki:

  • Litr rosoÅ‚u woÅ‚owego
  • Szklanka sosu pomidorowego lub dwie puszki krojonych pomidorów
  • 3 marchewki
  • duża cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • Å‚yżka posiekanej natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku
  • 1/2 Å‚yżeczki suszonego oregano
  • 1/2 Å‚yżeczki ziół prowansalskich
  • sól, czarny pieprz, sÅ‚odka papryka, pieprz kajeÅ„ski
  • pół paczki groszku mrożonego (opcjonalnie)

Pulpety:

  • miÄ™so mielone woÅ‚owo-wieprzowe 0,5 kg
  • maÅ‚a cebula
  • jajko
  • 1 Å‚yżka oliwy
  • 2 Å‚yżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotować pulpety: cebulę obrać, posiekać , zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Uformować małe pulpety (jak orzech włoski)

W garnku podsmażyć na oliwie pokrojoną  kostkę cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Po chwili zalać rosołem dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia.

Do zupy wÅ‚ożyć pulpety, przykryć i gotować 30 min. na maÅ‚ym ogniu. Opcjonalnie – 5 minut przed koÅ„cem gotowania dodać pół paczki mrożonego groszku. Dodać przyprawy i zioÅ‚a do smaku.zupa_pulpet

źródÅ‚o: Seria 100 potraw „Potrawy z miÄ™sa mielonego” wyd.BUCHMANN
4 kwietnia 2015 Dania główne, Zupy