Zupa z pulpetami
4 kwietnia 2015 w Dania główne, ZupyZupa – danie jednogarnkowe 🙂
Składniki:
- Litr rosołu wołowego
- Szklanka sosu pomidorowego lub dwie puszki krojonych pomidorów
- 3 marchewki
- duża cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, czarny pieprz, słodka papryka, pieprz kajeński
- pół paczki groszku mrożonego (opcjonalnie)
Pulpety:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,5 kg
- mała cebula
- jajko
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotować pulpety: cebulę obrać, posiekać , zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Uformować małe pulpety (jak orzech włoski)
W garnku podsmażyć na oliwie pokrojoną  kostkę cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Po chwili zalać rosołem dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia.
Do zupy wÅ‚ożyć pulpety, przykryć i gotować 30 min. na maÅ‚ym ogniu. Opcjonalnie – 5 minut przed koÅ„cem gotowania dodać pół paczki mrożonego groszku. Dodać przyprawy i zioÅ‚a do smaku.
źródÅ‚o: Seria 100 potraw „Potrawy z miÄ™sa mielonego” wyd.BUCHMANN
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (38)
- Dodatki (4)
- Kolacje (13)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- Styczeń 2018 (1)
- Kwiecień 2017 (3)
- Listopad 2016 (3)
- Lipiec 2016 (1)
- Maj 2016 (8)
- Listopad 2015 (1)
- Październik 2015 (1)
- Maj 2015 (2)
- Kwiecień 2015 (6)
- Styczeń 2015 (2)
- Październik 2014 (4)
- Wrzesień 2014 (2)
- Czerwiec 2014 (2)
- Kwiecień 2014 (1)
- Styczeń 2014 (3)
- Grudzień 2013 (1)
- Listopad 2013 (6)
- Maj 2013 (2)
- Kwiecień 2013 (3)
- Styczeń 2013 (4)
- Październik 2012 (2)
- Wrzesień 2012 (1)
- Sierpień 2012 (1)
- Kwiecień 2012 (2)
- Marzec 2012 (2)
- Luty 2012 (2)
- Styczeń 2012 (2)
- Luty 2011 (5)
- Styczeń 2011 (14)