Zupa z pulpetami

4 kwietnia 2015 w Dania główne, Zupy

Zupa – danie jednogarnkowe 🙂

Składniki:

  • Litr rosołu wołowego
  • Szklanka sosu pomidorowego lub dwie puszki krojonych pomidorów
  • 3 marchewki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, pieprz kajeński
  • pół paczki groszku mrożonego (opcjonalnie)

Pulpety:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,5 kg
  • mała cebula
  • jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotować pulpety: cebulę obrać, posiekać , zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Uformować małe pulpety (jak orzech włoski)

W garnku podsmażyć na oliwie pokrojoną  kostkę cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Po chwili zalać rosołem dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia.

Do zupy włożyć pulpety, przykryć i gotować 30 min. na małym ogniu. Opcjonalnie – 5 minut przed końcem gotowania dodać pół paczki mrożonego groszku. Dodać przyprawy i zioła do smaku.zupa_pulpet

źródło: Seria 100 potraw „Potrawy z mięsa mielonego” wyd.BUCHMANN
4 kwietnia 2015 Dania główne, Zupy