Omlet z zielonym groszkiem i szynką

9 stycznia 2011 w Śniadania

wariacji może być wiele, z zielonym groszkiem, szynką, pieczarkami, papryką, salami albo co tam jeszcze pozostało z tygodnia

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • 30-50 ml mleka lub śmietanki
  • garść zielonego groszku
  • 3 plasterki szynki drobiowej lub innej ulubionej
  • łyżka tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Jajka, mleko i mąkę rozkłócić ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło (nie za dużo, tylko tak dla smaczku), gdy się rozgrzeje wlać masę jajeczną.
Smażyć chwilę pod przykryciem na małym ogniu, a gdy zacznie sie powoli ścinać z wierzchu to na jednej połowie rozłożyć groszek, szynkę i ser. Smażyć jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi a wierzch będzie taki jak lubimy, bardziej lub niej ścięty. Złożyć na pół i zsunąć na talerz.

9 stycznia 2011 Śniadania