Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka

25 stycznia 2015 w Dania główne

Troszkę inny gulasz – pychotka 🙂

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 75 g żurawiny
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 2 łyżeczki mąki
  • 400 ml bulionu
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z indyka kroimy w kostkę. Oprószamy ją solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy indyka na rumiano z każdej strony, wyjmujemy go na talerz. Następnie na patelnię wlewamy bulion, dodajemy chrzan. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy mięso i całośc dusimy pod przykryciem około 10 min. Następnie wrzucamy żurawinę i dusimy jeszcze 15 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

autorką przepisu jest Pani Katarzyna Cukier
25 stycznia 2015 Dania główne