Zupa z porów ziemniaków i groszku

31 października 2014 w Zupy

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma przyjemną konsystencję i smak.

Składniki:

  • 3 pory
  • duża cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 gram serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz,
  • zielony groszek ( mrożony lub świeży )

Wykonanie :

Pory kroimy w cienkie półplastry, cebulę w kostkę i szklimy na maśle. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.Dodajemy serek topiony, i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem i chwilkę zagotowujemy. Dodajemy szczypiorku.

2014-10-26 18.23.07

31 października 2014 Zupy