Buraki z kozim serem

17 października 2014 w Kolacje, Przekąski

Niesamowite połączenie smakowe..

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie buraki
  • garść rukoli
  • ser kozi
  • garść prażonych pestek dyni
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonej bazylii lub innych ziół
  • szczypta suszonego czosnku ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie

  • buraki wyszorować, obciąć korzenie, osuszyć.
  • z oliwy, octu balsamicznego, ziół i przypraw wykonać sos, jego niewielką ilością posmarować buraki i zawinąć je szczelnie w folię aluminiową.
  • buraki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 h na środkowej półce z grzałką górną i termoobiegiem.
  • rukolę rozsypać na talerzu, polać pozostałym sosem. Buraki ostudzić, pokroić w plastry i rozłożyć na rukoli. Posypać pokruszonym serem kozim i pestkami dyni

2014-10-17 21.21.16

17 października 2014 Kolacje, Przekąski