Zupa ogórkowa

13 września 2014 w Zupy

z własnych kiszonych 🙂

Składniki:

• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• 1 korpus kurczaka + opcjonalnie np. gęsia lub indycza szyja
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora
• 1 cebula, nieobrana
• 4 gałązki natki pietruszki
• 400 g ogórków kiszonych
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 200 g Å›mietany gÄ™stej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. „kwaÅ›nej”)

Przygotowanie:

  • Å»eberka opÅ‚ukać i pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Do wiÄ™kszego lub Å›redniego garnka wÅ‚ożyć żeberka, wlać zimnÄ… wodÄ™ (napeÅ‚nić garnek do okoÅ‚o 2/3 objÄ™toÅ›ci, bÄ™dzie to okoÅ‚o trzech litrów wody). Zagotować, zszumować (najÅ‚atwiej zebrać pianÄ™ maÅ‚ym sitkiem), nastÄ™pnie zmniejszyć ogieÅ„. Dodać 1 Å‚yżeczkÄ™ soli morskiej, przykryć i gotować miÄ™so przez okoÅ‚o 1 godzinÄ™ (lub 1 i 1/2 godziny jeÅ›li mamy czas) na maÅ‚ym ogniu.
  • Korpus kurczaka opÅ‚ukać, odciąć skórÄ™ przy szyi (wyrzucić jÄ…). Korpus wÅ‚ożyć do wywaru, dodać szyjkÄ™ gÄ™siÄ… jeÅ›li jÄ… używamy. NastÄ™pnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
  • MarchewkÄ™, pietruszkÄ™ i selera obrać, opÅ‚ukać. PoÅ‚owÄ™ jednej marchewki odÅ‚ożyć i zetrzeć jÄ… na tarce. ResztÄ™ warzyw w caÅ‚oÅ›ci (marchewkÄ™, pietruszkÄ™ i selera) dodać do zupy, wrzucić dokÅ‚adnie opÅ‚ukanego pora.
  • CebulÄ™ poÅ‚ożyć na palniku kuchenki i opalić pÅ‚omieniami, przez okoÅ‚o 1 – 2 minuty. WÅ‚ożyć do zupy. Dodać natkÄ™ pietruszki.
  • ZupÄ™ gotować przez okoÅ‚o 1 godzinÄ™ (lub 1 i 1/2 godziny jeÅ›li mamy czas) na maÅ‚ym ogniu pod lekko uchylonÄ… pokrywÄ…. ÅšmietanÄ™ wyjąć wczeÅ›niej z lodówki aby siÄ™ ogrzaÅ‚a.
  • Ziemniaki obrać, opÅ‚ukać i dodać do zupy. Dodać też startÄ… odÅ‚ożonÄ… surowÄ… marchewkÄ™. ZupÄ™ gotować na maÅ‚ym ogniu do miÄ™kkoÅ›ci ziemniaków, przez okoÅ‚o 15 minut.
  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez okoÅ‚o 7 – 10 minut do miÄ™kkoÅ›ci ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
  • Odstawić zupÄ™ z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkÄ™, seler, pietruszkÄ™, cebulÄ™, pora (nie bÄ™dÄ… już potrzebne).
  • ÅšmietanÄ™ wÅ‚ożyć do wiÄ™kszego kubka i stopniowo – po 1 Å‚yżce – dodawać wywar caÅ‚y czas mieszajÄ…c (w sumie dodać okoÅ‚o 1 szklankÄ™ wywaru). NastÄ™pnie tak zahartowanÄ… Å›mietanÄ™ przelać do garnka z zupÄ…. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać jÄ… z żeberkami z zupy i np. pieczywem. Można podgrzać i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce (okoÅ‚o 1-2 dni). Bez Å›mietany zupa znacznie dÅ‚użej postoi, można zabielić Å›mietanÄ… przed podaniem.

ogorkowa

 

przepis od Asi z kwestiasmaku.com

13 września 2014 Zupy