Zupa ogórkowa

13 września 2014 w Zupy

z własnych kiszonych 🙂

Składniki:

• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• 1 korpus kurczaka + opcjonalnie np. gęsia lub indycza szyja
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora
• 1 cebula, nieobrana
• 4 gałązki natki pietruszki
• 400 g ogórków kiszonych
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. „kwaśnej”)

Przygotowanie:

  • Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę (napełnić garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu.
  • Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać szyjkę gęsią jeśli ją używamy. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora.
  • Cebulę położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 – 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki.
  • Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
  • Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut.
  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 – 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
  • Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne).
  • Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo – po 1 łyżce – dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z żeberkami z zupy i np. pieczywem. Można podgrzać i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce (około 1-2 dni). Bez śmietany zupa znacznie dłużej postoi, można zabielić śmietaną przed podaniem.

ogorkowa

 

przepis od Asi z kwestiasmaku.com

13 września 2014 Zupy