Zupa ogórkowa
13 września 2014 w Zupyz własnych kiszonych 🙂
Składniki:
• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• 1 korpus kurczaka + opcjonalnie np. gęsia lub indycza szyja
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora
• 1 cebula, nieobrana
• 4 gałązki natki pietruszki
• 400 g ogórków kiszonych
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 200 g Å›mietany gÄ™stej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. „kwaÅ›nej”)
Przygotowanie:
- Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę (napełnić garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu.
- Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać szyjkę gęsią jeśli ją używamy. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora.
- CebulÄ™ poÅ‚ożyć na palniku kuchenki i opalić pÅ‚omieniami, przez okoÅ‚o 1 – 2 minuty. WÅ‚ożyć do zupy. Dodać natkÄ™ pietruszki.
- Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
- Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut.
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez okoÅ‚o 7 – 10 minut do miÄ™kkoÅ›ci ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
- Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne).
- ÅšmietanÄ™ wÅ‚ożyć do wiÄ™kszego kubka i stopniowo – po 1 Å‚yżce – dodawać wywar caÅ‚y czas mieszajÄ…c (w sumie dodać okoÅ‚o 1 szklankÄ™ wywaru). NastÄ™pnie tak zahartowanÄ… Å›mietanÄ™ przelać do garnka z zupÄ…. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać jÄ… z żeberkami z zupy i np. pieczywem. Można podgrzać i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce (okoÅ‚o 1-2 dni). Bez Å›mietany zupa znacznie dÅ‚użej postoi, można zabielić Å›mietanÄ… przed podaniem.
przepis od Asi z kwestiasmaku.com
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (40)
- Dodatki (4)
- Kolacje (14)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)