Kotlety „królewskie”

11 września 2014 w Dania główne

Kotleciki są proste i szybkie do przygotowania. Na ciepło lub na zimno

Składniki:

  • pierś kurza
  • duże jajko
  • 75 g żółtego ostrego sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku startego, bądź wyciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:

  • piersiaka kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem, odkładamy na bok
  • do oddzielnej miski wbijamy jajco, dodajemy majonez, mąkę ziemniaczaną, czosnek i dokładnie roztrzepujemy do powstania kremowej konsystencji
  • dodajemy do michy starty na grubych oczkach żółty ser i pokrojone mięso. Dokładnie mieszmy i przyprawiamy do smaku.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Taką jak łyżka stołowa. Formujemy kotlecik.  Smażymy z obu stron na rumiano.

 

Sprawdzone, fota będzie dodana

11 września 2014 Dania główne