Zupa botwinkowa

21 czerwca 2014 w Zupy

Zupa botwinkowa z ziemniakami, koperkiem i białym serem ( fetą )

Składniki, 4 porcje:

• 1/2 kg młodych ziemniaków
>• 3 łyżki oliwy extra vergine />• 1 łyżka masła
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek botwinki
• 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie – ja dodaję zamiast wina bulion)
• 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub wody (czyli łącznie bez  wina to litr )
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 100 g śmietany 18 lub 22%
• ser feta

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty. Ziemniaki posolić.
  • W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę (buraczki i liście). Buraczki pokroić na cienkie plasterki i dodać do ziemniaków. Smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki (liście zachować, dodajemy je pod koniec gotowania zupy).
  • Do garnka z ziemniakami wlać  bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę przez około 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone na 1 cm liście botwinki i gotować je przez około 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i odstawić z ognia.
  • Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Zupy nie trzeba już gotować. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
źródło: <kwestiasmaku.com
21 czerwca 2014 Zupy