Zielone szparagi z jajcem

21 czerwca 2014 w Dania główne

Szybki obiadek jeśli nie przeszkadza Fiodor 🙂

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (500 g na 2 osoby)
  • jajka w zależności od ilości żarłoków
  • sól, cukier,  pieprz, zioła prowansalskie
  • pomidory
  • szczypiorek bądź cebulka

Przygotowanie:

  • Zielone szparagi nie wymagają obierania. Powinniśmy pozbyć się zdrewniałych części. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Tak właśnie robiłem, łapałem za końcówki i same się łamały. Jedne króciutko, drugie dużo dłużej
  • Gotujemy szparagi: niestety w sieci jest mnóstwo bzdur typu : Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one właśnie wąskie, wysokie i z sitkiem w środku dla łatwiejszego wyciągnięcia szparagów z wody. 
  • A wystarczy : wodę w czajniku ugotować do wrzątku, łyżeczka soli na łyżeczkę cukru (może być łyżka na łyżkę, jeśli więcej wody), cztery i pół minuty od zagotowania i zielone szparagi mamy dokładnie al`dente
  • Jednocześnie na oddzielnym palniku robią się jajeczka sadzone.
  • Pomidorek z cebulą pokrojona w kostkę – jako dodatek
  • na zdjęciu widać ziemniaczek w koszulce – danie jest tak syte, że ciężko było zjeść…

szparagi

Przepis który był inspiracją pochodzi ze strony www.uwielbiamgotowac.pl
Zrobiliśmy według niego, ale czas i jakość…
21 czerwca 2014 Dania główne