Zupa groszkowa po florencku

27 kwietnia 2014 w Zupy

Zupa groszkowa z boczkiem, warzywami i bazylią. Groszek i boczek to znane włoskie połączenie, które sprawdzi się także w zupie. Zupę groszkową po florencku można ugotować z groszku zarówno świeżego jak i mrożonego.

Składniki, 4 porcje:

  •  około 500 g mięsa na wywar: np. 4 podudzia z kurczaka, kawałek wołowiny jak na rosół (np. szponder), może być skrzydło indyka
  •  50 g pokrojonego w kosteczkę lub paski boczku (suszonego – pancetty lub lekko wędzonego)
  •  włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, selera, cebula, 3 łodygi natki)
  •  300 g ziemniaków
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub 2 łyżki mascarpone lub serka Philadelphia)
  •  liście bazylii i natki pietruszki

Przygotowanie:

Do średniego garnka włożyć opłukane mięso, zalać wodą (około 2,5 litra), posolić i zagotować. Gotować przez około godzinę, na początku szumując wywar.

Boczek podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący i złoty, dodać do wywaru.
Dodać obrane warzywa z włoszczyzny i gotować wszystko przez pół godziny, pod koniec dodać łodygi natki pietruszki.

Wyjąć ugotowaną cebulę, pora i liście natki. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można też dodać kilka ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Marchewki wyjąć i pokroić na plasterki, dodać do zupy. Pietruszkę można wyrzucić. Mięso wyjąć, obrać od kości i ładne kawałki dodać do zupy.
Dodać zielony groszek i gotować przez 5 minut (młody groszek gotować krócej, 2,5 minuty).

Na koniec wymieszać śmietankę w kilku łyżkach wywaru, całość przelać do zupy, dodać posiekaną bazylią i natkę, lekko zagotować.

groszkowa

źródło: Kwestia Smaku 
27 kwietnia 2014 Zupy