Sernik żurawinowy
6 stycznia 2014 w Ciastana makowym spodzie 🙂
Makowy spód:
• 250 g masy makowej
• 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki miękkiego masła
• 2 małe jajka
• 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
Masa serowa:
• 750 g zmielonego twarogu
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/4 szklanki cukru
• ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier wanilinowy)
• 5 jajek
• 125 ml śmietanki kremówki 30%
oraz: 230 g żurawiny (w słoiczku, do mięs i serów)
potrzebne będą:
• tortownica o średnicy 23-24 cm
• folia aluminiowa i papier do pieczenia
• większa forma np. prostokątna, do której nalejemy wrzącą wodę i wstawimy do niej formę z sernikiem
Przygotowanie:
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Makowy spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do miski włożyć masę makową (jeśli była gotowa, z puszki, należy dodać do niej mielonych orzechów lub migdałów), dodać przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno białka jajek, dodać żółtka i ubijać jeszcze przez 2 minuty. Dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód formy i wstawić do piekarnika. Piec przez15 minut (z domowej masy makowej) lub 20 minut (z gotowej), ostudzić.
- Dno i boki tortownicy dokładnie owinąć z zewnątrz kilkoma arkuszami folii aluminiowej (tak aby nie dostała się woda do środka).
- Zagotować wodę (z jednego czajnika). Przygotować większą formę do pieczenia, w którą wstawiamy tortownicę z sernikiem.
- Masa serowa: Do misy miksera włożyć zmielony twaróg razem z serem mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać mąkę oraz cukier i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż laski wanilii a następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając łyżką lub miksując mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Tortownicę z podpieczonym i ostudzonym spodem włożyć do większej formy. Delikatnie wyłożyć masę serową.
- Delikatnie po Å‚yżeczce naÅ‚ożyć żurawinÄ™ (tylko 200 g, resztÄ™ pozostawić do uzupeÅ‚nienia po upieczeniu) i wykaÅ‚aczkÄ… zrobić kilka „ósemek” rozprowadzajÄ…c mus i tworzÄ…c wzorki.
- Pieczenie: Wstawić do piekarnika, w większą blaszkę wlać wrzącą wodę z czajnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
- Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, w międzyczasie odwijając folię.
- Gdy sernik będzie już całkowicie ostudzony, obkroić go przy tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 8 godzin. Resztę żurawiny można powkładać w największe wgłębienia w serniku.
źródło : kwestia smaku
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (40)
- Dodatki (4)
- Kolacje (14)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)