Sernik żurawinowy

6 stycznia 2014 w Ciasta

na makowym spodzie 🙂

Makowy spód:

• 250 g masy makowej
• 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki miękkiego masła
• 2 małe jajka
• 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

Masa serowa:

• 750 g zmielonego twarogu
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/4 szklanki cukru
• ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier wanilinowy)
• 5 jajek
• 125 ml śmietanki kremówki 30%

oraz: 230 g żurawiny (w słoiczku, do mięs i serów)

potrzebne będą:

• tortownica o średnicy 23-24 cm
• folia aluminiowa i papier do pieczenia
• większa forma np. prostokątna, do której nalejemy wrzącą wodę i wstawimy do niej formę z sernikiem

Przygotowanie:

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Makowy spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do miski włożyć masę makową (jeśli była gotowa, z puszki, należy dodać do niej mielonych orzechów lub migdałów), dodać przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno białka jajek, dodać żółtka i ubijać jeszcze przez 2 minuty. Dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód formy i wstawić do piekarnika. Piec przez15 minut (z domowej masy makowej) lub 20 minut (z gotowej), ostudzić.
  • Dno i boki tortownicy dokładnie owinąć z zewnątrz kilkoma arkuszami folii aluminiowej (tak aby nie dostała się woda do środka).
  • Zagotować wodę (z jednego czajnika). Przygotować większą formę do pieczenia, w którą wstawiamy tortownicę z sernikiem.
  • Masa serowa: Do misy miksera włożyć zmielony twaróg razem z serem mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać mąkę oraz cukier i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż laski wanilii a następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając łyżką lub miksując mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Tortownicę z podpieczonym i ostudzonym spodem włożyć do większej formy. Delikatnie wyłożyć masę serową.
  • Delikatnie po łyżeczce nałożyć żurawinę (tylko 200 g, resztę pozostawić do uzupełnienia po upieczeniu) i wykałaczką zrobić kilka „ósemek” rozprowadzając mus i tworząc wzorki.
  • Pieczenie: Wstawić do piekarnika, w większą blaszkę wlać wrzącą wodę z czajnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, w międzyczasie odwijając folię.
  • Gdy sernik będzie już całkowicie ostudzony, obkroić go przy tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 8 godzin. Resztę żurawiny można powkładać w największe wgłębienia w serniku.

sernik_zurawina

 

źródło : kwestia smaku
6 stycznia 2014 Ciasta