Sernik żurawinowy

6 stycznia 2014 w Ciasta

na makowym spodzie 🙂

Makowy spód:

• 250 g masy makowej
• 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki miękkiego masła
• 2 małe jajka
• 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

Masa serowa:

• 750 g zmielonego twarogu
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/4 szklanki cukru
• ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier wanilinowy)
• 5 jajek
• 125 ml śmietanki kremówki 30%

oraz: 230 g żurawiny (w słoiczku, do mięs i serów)

potrzebne będą:

• tortownica o średnicy 23-24 cm
• folia aluminiowa i papier do pieczenia
• większa forma np. prostokątna, do której nalejemy wrzącą wodę i wstawimy do niej formę z sernikiem

Przygotowanie:

  • Dno tortownicy wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia, zamknąć obrÄ™cz wypuszczajÄ…c papier na zewnÄ…trz.
  • Makowy spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do miski wÅ‚ożyć masÄ™ makowÄ… (jeÅ›li byÅ‚a gotowa, z puszki, należy dodać do niej mielonych orzechów lub migdałów), dodać przyprawÄ™ piernikowÄ…, cynamon i miÄ™kkie masÅ‚o, wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno biaÅ‚ka jajek, dodać żółtka i ubijać jeszcze przez 2 minuty. Dodać do masy makowej i wymieszać Å‚yżkÄ…. WyÅ‚ożyć na spód formy i wstawić do piekarnika. Piec przez15 minut (z domowej masy makowej) lub 20 minut (z gotowej), ostudzić.
  • Dno i boki tortownicy dokÅ‚adnie owinąć z zewnÄ…trz kilkoma arkuszami folii aluminiowej (tak aby nie dostaÅ‚a siÄ™ woda do Å›rodka).
  • Zagotować wodÄ™ (z jednego czajnika). Przygotować wiÄ™kszÄ… formÄ™ do pieczenia, w którÄ… wstawiamy tortownicÄ™ z sernikiem.
  • Masa serowa: Do misy miksera wÅ‚ożyć zmielony twaróg razem z serem mascarpone, wymieszać Å‚yżkÄ… lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać mÄ…kÄ™ oraz cukier i wymieszać na jednolitÄ… masÄ™. Dodać ziarenka wyÅ‚uskane z przepoÅ‚owionej wzdÅ‚uż laski wanilii a nastÄ™pnie dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszajÄ…c Å‚yżkÄ… lub miksujÄ…c mikserem na maÅ‚ych obrotach do połączenia siÄ™ skÅ‚adników. Na koniec zmiksować ze Å›mietankÄ….
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). TortownicÄ™ z podpieczonym i ostudzonym spodem wÅ‚ożyć do wiÄ™kszej formy. Delikatnie wyÅ‚ożyć masÄ™ serowÄ….
  • Delikatnie po Å‚yżeczce naÅ‚ożyć żurawinÄ™ (tylko 200 g, resztÄ™ pozostawić do uzupeÅ‚nienia po upieczeniu) i wykaÅ‚aczkÄ… zrobić kilka „ósemek” rozprowadzajÄ…c mus i tworzÄ…c wzorki.
  • Pieczenie: Wstawić do piekarnika, w wiÄ™kszÄ… blaszkÄ™ wlać wrzÄ…cÄ… wodÄ™ z czajnika i piec przez 15 minut. NastÄ™pnie zmniejszyć temperaturÄ™ do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniÄ™tym piekarniku, przez nastÄ™pne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i caÅ‚kowicie ostudzić, w miÄ™dzyczasie odwijajÄ…c foliÄ™.
  • Gdy sernik bÄ™dzie już caÅ‚kowicie ostudzony, obkroić go przy tortownicy, zdjąć obrÄ™cz i wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 8 godzin. Resztę żurawiny można powkÅ‚adać w najwiÄ™ksze wgłębienia w serniku.

sernik_zurawina

 

źródło : kwestia smaku
6 stycznia 2014 Ciasta