Sos pieczarkowy

6 stycznia 2014 w Sosy

Super sprawa, nie tylko do ziemniaczków….

Składniki:
• 2 cebulki szalotka lub 1 mała zwykła
• 400 g pieczarek
• 150 ml bulionu
• kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
• 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 2 łyżeczki musztardy
• 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
• 80 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  •  Cebulkę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
  • Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Można przygotować wcześniej (gdy sos zgęstnieje, można przy podgrzewaniu rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub bulionu).

pieczark1i

żródło: kwestia smaku

 

6 stycznia 2014 Sosy