Sernik „marchewkowy”
17 listopada 2013 w CiastaSernik w sumie (spód i masa) piecze się dość długo. Ale warto 🙂
Spód z ciasta marchewkowego:
• 150 g drobno startej marchewki
• 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
• 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
• 40 g wiórków kokosowych
• 150 g mąki pszennej (z tego 100-50 g może być mąki orkiszowej lub razowej)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
• 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła
Masa serowa:
• 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
• 500 g sera mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek + 1 – 2 żółtka
• 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 36% lub 30%
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
Krem na wierzch:
• wymieszane: 125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak i 200 g kwaÅ›nej Å›mietany 12% i 3 – 4 Å‚yżki cukru pudru
• orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotować wysokÄ…Â tortownicÄ™ o Å›rednicy minimum 26 – 27 cm. Spód wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia, zapiąć obrÄ™cz wypuszczajÄ…c papier na zewnÄ…trz. Dno i boki posmarować grubo masÅ‚em. Wyjąć z lodówki wszystkie skÅ‚adniki na sernik.
- Ciasto: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy, tak aby po bokach było więcej ciasta niż pośrodku. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.
- Piekarnik ustawić na 175 stopni C. Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać (miksować) mieszadłem miksera przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Stopniowo, w 3 partiach dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią.
- Masę wylać na upieczony, ostudzony (może być jeszcze ciepły) spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 110 minut.*
- Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (przez pierwsze 5 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki). Odstawić na kratkę. Po kilkunastu minutach na wierzchu sernika rozprowadzić krem i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować orzechami włoskimi.
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (40)
- Dodatki (4)
- Kolacje (14)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- październik 2021 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- styczeń 2018 (1)
- kwiecień 2017 (3)
- listopad 2016 (3)
- lipiec 2016 (1)
- maj 2016 (8)
- listopad 2015 (1)
- październik 2015 (1)
- maj 2015 (2)
- kwiecień 2015 (6)
- styczeń 2015 (2)
- październik 2014 (4)
- wrzesień 2014 (2)
- czerwiec 2014 (2)
- kwiecień 2014 (1)
- styczeń 2014 (3)
- grudzień 2013 (1)
- listopad 2013 (6)
- maj 2013 (2)
- kwiecień 2013 (3)
- styczeń 2013 (4)
- październik 2012 (2)
- wrzesień 2012 (1)
- sierpień 2012 (1)
- kwiecień 2012 (2)
- marzec 2012 (2)
- luty 2012 (2)
- styczeń 2012 (2)
- luty 2011 (5)
- styczeń 2011 (14)