Sernik „marchewkowy”

17 listopada 2013 w Ciasta

Sernik w sumie (spód i masa) piecze się dość długo. Ale warto 🙂

Spód z ciasta marchewkowego:
• 150 g drobno startej marchewki
• 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
• 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
• 40 g wiórków kokosowych
• 150 g mąki pszennej (z tego 100-50 g może być mąki orkiszowej lub razowej)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
• 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła

Masa serowa:
• 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
• 500 g sera mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek + 1 – 2 żółtka
• 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 36% lub 30%
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

Krem na wierzch:
• wymieszane: 125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak i 200 g kwaÅ›nej Å›mietany 12% i 3 – 4 Å‚yżki cukru pudru
• orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

  • Przygotować wysoką tortownicÄ™ o Å›rednicy minimum 26 – 27 cm. Spód wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia, zapiąć obrÄ™cz wypuszczajÄ…c papier na zewnÄ…trz. Dno i boki posmarować grubo masÅ‚em. Wyjąć z lodówki wszystkie skÅ‚adniki na sernik.
  • Ciasto: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do jednej miski wÅ‚ożyć marchewkÄ™, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mÄ…kÄ™, dodać cukier wanilinowy, przyprawÄ™ korzennÄ… lub piernikowÄ…, cynamon, sodÄ™, proszek do pieczenia i odrobinÄ™ soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objÄ™toÅ›ci. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa bÄ™dzie gÅ‚adka i puszysta. Wciąż ubijajÄ…c na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciÄ…gÅ‚ym strumieniem olej. Do powstaÅ‚ej masy dodać zawartość miski z marchewkÄ™ i delikatnie wymieszać Å‚yżkÄ… lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia siÄ™ skÅ‚adników. Dodać zawartość miski z mÄ…kÄ… i delikatnie połączyć skÅ‚adniki tak jak poprzednio. WyÅ‚ożyć do formy, tak aby po bokach byÅ‚o wiÄ™cej ciasta niż poÅ›rodku. Wstawić do piekarnika. Piec przez okoÅ‚o 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wczeÅ›niej). W chwili wykÅ‚adania masy serowej ciasto może być ciepÅ‚e. Ciasto można też nasÄ…czyć rumem lub likierem np. kokosowym.
  • Piekarnik ustawić na 175 stopni C. Masa serowa: do misy miksera wÅ‚ożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mÄ…kÄ…. Ucierać (miksować) mieszadÅ‚em miksera przez okoÅ‚o 2 minuty na maÅ‚ych obrotach miksera, aż masa bÄ™dzie jednorodna. Stopniowo, w 3 partiach dodawać cukier caÅ‚y czas miksujÄ…c na maÅ‚ych obrotach miksera (starajÄ…c się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka i żółtka miksujÄ…c wolno przez okoÅ‚o 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze Å›mietankÄ… i waniliÄ….
  • MasÄ™ wylać na upieczony, ostudzony (może być jeszcze ciepÅ‚y) spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. NastÄ™pnie zmniejszyć temperaturÄ™ do 120 stopni C i piec jeszcze przez 110 minut.*
  • Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (przez pierwsze 5 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniÄ™tym piekarniku, przez nastÄ™pne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki). Odstawić na kratkÄ™. Po kilkunastu minutach na wierzchu sernika rozprowadzić krem i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć i caÅ‚kowicie ostudzić, nastÄ™pnie obkroić sernik nożem, zdjąć obrÄ™cz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować orzechami wÅ‚oskimi.

ser_mar

żródło: Kwestia Smaku
17 listopada 2013 Ciasta