Brukselka inaczej

3 listopada 2013 w Dodatki

Zapomnij o gotowaniu!

Oto kilka zupełnie nowych pomysłów na małą kapustkę…

Patelnia – rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek, pokrojoną  na trzy-cztery pionowe plasterki  brukselkę , po chwili –  garść orzechów laskowych lub innych, pestek słonecznikia lub dyni, suszonych żurawin, płatków suszonych pomidorów lub papryki. Mieszać od czasu do czasu, dodać sól i pieprz.

Można też dodać do brukselki plastry bekonu, szynki parmeńskiej, boczku.

Piekarnik – pokrojoną w połówki lub ćwiartki brukelkę rozrzucić po blasze, zwilżyć oliwą, dodać soli i pieprzu. Ewentualnie dodać – orzechy, grzanki, szynkę parmeńską, chorizo, różyczki kalafiora, twarda gruszkę. Piec 15-20 min w temp. 200 stopni.

Duszenie – w śmietanie kremówce , z musztardą dijońską i grubo mielonym pieprzem. Brukselka wchłania płyn, który trzeba uzupełniać.

brukselka

źródło: portal Gazeta.pl

 

 

 

 

3 listopada 2013 Dodatki