Ziemniaki i pieczarki z pieca

1 listopada 2013 w Dodatki

Zamiast klasycznych ziemniaków …

Składniki :

• 4 ziemniaki
• 200 g pieczarek
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie :

Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (do czasu pieczenia trzymać w zimnej wodzie aby nie ściemniały). Pieczarki oczyścić szczoteczką i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki dokładnie osuszyć ręcznikiem i razem z pieczarkami wyłożyć na większą blaszkę, doprawić solą, pieprzem, oregano i skropić oliwą. Wymieszać dłońmi i rozłożyć po całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zrumienione, w połowie pieczenia raz przemieszać.

ziemniaki_z_pieca

Źródło : Kwestia Smaku

 

1 listopada 2013 Dodatki