Sałatka z roszponką i kurczakiem

4 maja 2013 w Kolacje, Sałatki

Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak i jest bardzo wartościowa, bo dostarcza związków mineralnych żelaza, a także witamin…

Składniki :

120 g roszponki
1 czerwona cebula
1 ogórek
1 papryka
2 pomidory
200 g filetu z kurczaka
100 g jogurtu naturalnego
tarta bułka
5 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy diżońskiej
2 łyżki soku z cytryny
olej do smażenia
sól
pieprz


Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paski, następnie marynować w jogurcie przez godzinę. Paprykę, pomidora i ogórka pokroić w części, cebule pokroić w talarki. Filety osuszyć i obtaczać w panierce przygotowanej z tartej bułki wymieszanej z solą i pieprzem, następnie smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej ułożyć pokrojone warzywa, a na nich usmażonego kurczaka. Wymieszać miód, musztardę oraz cytrynę do nich dodawać oliwę i wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dresingiem polać sałatkę.

image

Inspiracja: ogrodybabilonu.blogspot.com

 

 

4 maja 2013 Kolacje, Sałatki