Kociołek Chilijski

17 kwietnia 2013 w Zupy

Chili czy Chile, oto jest pytanie…Składniki:

  • mięso mielone 250 g
  • tłuszcz palmowy 25 g
  • sucha kiełbasa lub/ i kabanosy
  • czosnku dwa ząbki
  • cebula duża
  • koncentratu pomidorowego 3 łyżki
  • zielonej papryki 250 g
  • czerwonej fasoli puszka
  • czerwonego wina 1/4 litra
  • dwóch kostków rosołowych
  • sól, pieprz, proszek chili, sproszkowana słodka papryka

Przygotowanie:

Mięso mielone mocno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, kiełbaskę pokroić na plastry, cebulę grubo posiekać, ząbki czosnku przepołowić. Rozdrobnione składniki przesmażyć razem z mięsem. Dodać koncentrat. Strąki papryki pokrojone w paseczki przesmażyć z mięsem. Ziarno fasoli osączyć, zalewę rozcieńczyć wodą ( razem powinno być 1/2 litra płynu ) i wlać do rondla z mięsem. Dodać wino i kostki rosołowe, zawartość rondla szybko zagotować, a potem na  małym ogniu 10 min. Dodać fasolę i gotować i gotować kolejne 5 minut. Mocno doprawić solą, CUKREM, chili i papryką.

kociołek

Źródło:"Przyprawy i zioła" Aleksander Ettl
17 kwietnia 2013 Zupy