Zupa pomidorowa z kurczakiem i kabaczkiem

17 kwietnia 2013 w Zupy

Pierś kurczaka i wędzony łupacz (makrela) nabierają smaku ziół i przypraw, tworząc wyśmienitą całość

Składniki na 4 osoby:

  • filet z piersi kurczaka 225 g
  • czosnku rozgnieciony jeden ząbek
  • gałki muszktołowej szczypta
  • masło / margaryna 2 łyżki stołowe
  • cebuli pół drobno pokrojonej
  • koncentratu pomidorowego jedna łyżka stołowa
  • pomidory w puszce 400 g
  • wywaru drobiowego 5 szklanek
  • świeżego chili oczyszczony z pestek i pokrojony strąk
  • kabaczek pokrojony w kostkę
  • oregano suszonego łyżeczka
  • tymianku suszonego pół łyżeczki
  • łupacza (makreli) 50 g obranego ze skóry i pokrojonego wędzonego filetu
  • sól, świeżo zmielony pieprz i szczypiorkowski do przybrania

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso kurczaka w kostkę , włóż do miski i przypraw solą pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 30 minut
  2. W dużym rondlu roztop masło lub margarynę, dodaj kurczaka i podsmażaj na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut. Dorzuć cebulę, wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut, aż cebula nieco zmięknie
  3. Dołóż koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wywar, chili (bez pestek), kabaczek i zioła. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut, aż kabaczek zmięknie.
  4. Dodaj wędzoną rybę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw zupę do smaku i nalej do ogrzanych ( ! ) talerzy. Przybierz posiekanym szczypiorkiem i podawaj bardzo gorącą
źródło: Encyklopedia Zup, wyd. Bellona
17 kwietnia 2013 Zupy