Fusilli z brokułem, filetem z kurczaka i pestkami dyni w sosie śmietanowym

29 października 2012 w Dania główne

Fusilli wkręca 🙂

 SKŁADNIKI:

połowa opakowania makaronu typu fusilli
– świeży brokuł
– filet z kurczaka
– garść pestek dyni
– ząbek czosnku
– pół średniej cebuli czosnkowej
– zioła (suszone): natka pietruszki, tymianek, bazylia
– sól, pieprz biały
– oliwa z oliwek
– 400 ml śmietany 18
PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Brokuł rozdzielamy na różyczki, myjemy i  wrzucamy do wrzącej wody zagotowanej w osobnym garnku, gotujemy do 6 minut. Odcedzamy i hartujemy (opłukujemy) pod zimną wodą (tak by był chłodny). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wcześniej posiekany czosnek i cebulę, po dwóch minutach dodajemy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem według uznania i dorzucamy garść pestek dyni. Wszystko smażymy 5 minut,dodajemy śmietanę i mieszamy, na patelnie wkładamy również brokuł i ponownie wszystko mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, opłukujemy, wykładamy na talerze i polewamy gotowym sosem z brokułami,
filetem z kurczaka i pestkami dyni.
Proponuję do przygotowania sosu użyć głębokiej patelni lub woka.
źródło: http://topspice.blogspot.com/2012/04/fusilli-z-brokuem-filetem-z-kurczaka-i.html
29 października 2012 Dania główne