Parówki po Kanadyjsku

20 października 2012 w Kolacje, Śniadania

Świetny pomysł na smaczne i szybkie śniadanie.

Do przygotowania parówek dobrze jest użyć sera, który łatwo się topi, dzięki czemu wypełni środki parówek i będzie się rozpływał podczas jedzenia. Bo kto nie lubi ciągnącego się sera… ponadto doskonale komponuje się z pachnącym pieczonym boczkiem
Do tego ostatniego z kolei świetnie pasuje tymianek i majeranek. Z braku świeżego można użyć suszonego.

Dzień wcześniej wieczorem możemy przygotować danie i rano tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika. Gorące i pożywne śniadanie mamy w 15 minut.

 

Zapiekane paróweczki (2 porcje)
* 4 parówki
* 4 cienkie długie plastry wędzonego surowego boczku (lub 8 mniejszych)
* ok. 80g żółtego sera
* papryka w proszku (ostra lub łagodna)
* tymianek i/lub majeranek
* świeżo zmielony czarny pieprz

Parówki naciąć głęboko wzdłuż, uważając żeby nie rozciąć. Żółty ser pokroić na plastry, wkładać w szczeliny w parówkach. Całość owinąć plastrami boczku, końce zawijając pod spód.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć papryką, tymiankiem/majerankiem i pieprzem.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Podawać ze świeżym pieczywem oraz pomidorem lub kiszonym ogórkiem.

©  czyli prawa autorskie   http://twojemoje.blogspot.com/2009/01/parweczki-zapiekane-z-tym-serem-i.html

20 października 2012 Kolacje, Śniadania