Serduszka

6 lutego 2011 w Åšniadania

Proste, pyszne, a jakże efektowne śniadanko.

Składniki ( dla 2 osób):

    • dÅ‚ugie parówki (4 szt.)
    • jajka (4 szt.)
    • ser ( żółty, topiony, pleÅ›niowy…)
    • sól, pieprz
    • olej, masÅ‚o
    • wykaÅ‚aczki

 

Przygotowanie:

Parówki obrać z folii, przekroić wzdÅ‚uż lecz nie do koÅ„ca. Na patelni rozgrzać olej i masÅ‚o. Parówki wygiąć w ksztaÅ‚t serca i spiąć wykaÅ‚aczkÄ…. Gdy tÅ‚uszcz na patelni zacznie skwierczeć delikatnie poÅ‚ożyć parówki, w Å›rodek wbijajÄ…c po jajku. Dodać ser ( np. pleÅ›niaczek – pychotka) , przyprawić solÄ… i pieprzem. Smażyć pod przykryciem, aż zetnie siÄ™ biaÅ‚ko. Smacznego 🙂

P.S. w Å›rodek „serduszka” można eksperymentalnie wrzucić kilka ziaren groszku zielonego z puszki, kosteczki papryki, kawaÅ‚ki wÄ™dliny lub co komu przyjdzie do gÅ‚owy…

6 lutego 2011 Åšniadania