Serduszka
6 lutego 2011 w ŚniadaniaProste, pyszne, a jakże efektowne śniadanko.
Składniki ( dla 2 osób):
- długie parówki (4 szt.)
- jajka (4 szt.)
- ser ( żółty, topiony, pleÅ›niowy…)
- sól, pieprz
- olej, masło
- wykałaczki
Przygotowanie:
Parówki obrać z folii, przekroić wzdÅ‚uż lecz nie do koÅ„ca. Na patelni rozgrzać olej i masÅ‚o. Parówki wygiąć w ksztaÅ‚t serca i spiąć wykaÅ‚aczkÄ…. Gdy tÅ‚uszcz na patelni zacznie skwierczeć delikatnie poÅ‚ożyć parówki, w Å›rodek wbijajÄ…c po jajku. Dodać ser ( np. pleÅ›niaczek – pychotka) , przyprawić solÄ… i pieprzem. Smażyć pod przykryciem, aż zetnie siÄ™ biaÅ‚ko. Smacznego 🙂
P.S. w Å›rodek „serduszka” można eksperymentalnie wrzucić kilka ziaren groszku zielonego z puszki, kosteczki papryki, kawaÅ‚ki wÄ™dliny lub co komu przyjdzie do gÅ‚owy…
Kategorie:
- Ciasta (7)
- Dania główne (38)
- Dodatki (4)
- Kolacje (13)
- PrzekÄ…ski (3)
- Sałatki (6)
- Åšniadania (10)
- Sosy (3)
- Zupy (10)
Archiwa:
- Styczeń 2018 (1)
- Kwiecień 2017 (3)
- Listopad 2016 (3)
- Lipiec 2016 (1)
- Maj 2016 (8)
- Listopad 2015 (1)
- Październik 2015 (1)
- Maj 2015 (2)
- Kwiecień 2015 (6)
- Styczeń 2015 (2)
- Październik 2014 (4)
- Wrzesień 2014 (2)
- Czerwiec 2014 (2)
- Kwiecień 2014 (1)
- Styczeń 2014 (3)
- Grudzień 2013 (1)
- Listopad 2013 (6)
- Maj 2013 (2)
- Kwiecień 2013 (3)
- Styczeń 2013 (4)
- Październik 2012 (2)
- Wrzesień 2012 (1)
- Sierpień 2012 (1)
- Kwiecień 2012 (2)
- Marzec 2012 (2)
- Luty 2012 (2)
- Styczeń 2012 (2)
- Luty 2011 (5)
- Styczeń 2011 (14)