Serduszka

6 lutego 2011 w Śniadania

Proste, pyszne, a jakże efektowne śniadanko.

Składniki ( dla 2 osób):

    • długie parówki (4 szt.)
    • jajka (4 szt.)
    • ser ( żółty, topiony, pleśniowy…)
    • sól, pieprz
    • olej, masło
    • wykałaczki

 

Przygotowanie:

Parówki obrać z folii, przekroić wzdłuż lecz nie do końca. Na patelni rozgrzać olej i masło. Parówki wygiąć w kształt serca i spiąć wykałaczką. Gdy tłuszcz na patelni zacznie skwierczeć delikatnie położyć parówki, w środek wbijając po jajku. Dodać ser ( np. pleśniaczek – pychotka) , przyprawić solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem, aż zetnie się białko. Smacznego 🙂

P.S. w środek „serduszka” można eksperymentalnie wrzucić kilka ziaren groszku zielonego z puszki, kosteczki papryki, kawałki wędliny lub co komu przyjdzie do głowy…

6 lutego 2011 Śniadania