Zupa „grzybowa” z cieciorki i szpinaku

30 stycznia 2011 w Zupy

Tak naprawdę ta zupa nie zawiera grzybów, natomiast jest tam cieciorka, szpinak i czosnek…

Składniki :

  • oliwa  (2 łyżki)
  • czosnek (4 ząbki)
  • cebula
  • kminek mielony (2 łyżeczki)
  • kolendra zmielona (2 łyżeczki)
  • wywar warzywny ( 5 szklanek)
  • ziemniaki ( 3 sztuki)
  • cieciorka (1 puszka)
  • mąka kukurydziana (1 łyżka)
  • śmietana kremówka (2/3 szklanki)
  • szpinak świeży lub mrożony (200 g)
  • pasta tahini 2 łyżki
  • pieprz, sól

Przygotowanie :

W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmażaj przez 5 minut cebulę z czosnkiem ( czosnek musi zmięknąć i nabrać złotobrązowego koloru). Wsyp zmielony kminek i kolendrę i przysmażaj przez minutę. Dołóż wywar i ziemniaki. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj cieciorkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, do miękkości ziemniaków. Wymieszaj mąkę kukurydzianą ze śmietaną, tahini i dużą ilością przypraw. Dodaj te masę do zupy wraz ze szpinakiem. Zagotuj, cały czas mieszając, i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

Źródło: „Encyklopedia Zup” wyd. Bellona
30 stycznia 2011 Zupy