Jajko w szklance

6 stycznia 2011 w Śniadania

Ekskluzywne śniadanie, serwowane w szklankach od whisky, ze smażonym boczkiem, zwane również jajkiem poszetowym, lub jajkiem poszetowanym. Podobno mozna doprawić listkiem mięty, ale jakoś nigdy nie było okazji spróbować

Składniki:1 cytryna

  • 4 jajka
  • 80 g boczku bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 3 gałązki bazylii posiekanej
  • posiekane liście mięty z 4 gałązek
  • 3 gałązki kolendry posiekane
  • 1 pęczek szczypiorku posiekanego drobno
  • 340 g jogurtu bałkańskiego
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki octu
  • sól i pieprz do smaku
  • listki mięty do dekoracji


Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodaj ocet. Ocet nada jajkom odrobinę kwaskowatości. Nie dodawaj soli, bo później dodasz do wody jajka i z białka mogłyby się zrobić kluseczki. A nie o to tu chodzi 🙂

Sos ziołowy:
Włóż do miski szczypiorek, miętę, bazylię i kolendrę.
Teraz dolej jogurt i widelcem wymieszaj całość. Dodaj sok z cytryny i znów wymieszaj.
Dodaj sól i pieprz do smaku, pomieszaj.

Rozgrzej patelnię i na gorącą włóż boczek. Nie dodawaj tłuszczu. Podsmażaj boczek, potrząsając patelnią. Powinien się ładnie zarumienić. Rozbij po jednym jajku do oddzielnych miseczek. Zrób to delikatnie, tak aby żółtko było w całości. Przełóż delikatnie jajka do gotującej się wody z octem i zostaw je na 3-4 minuty. Przygotuj sobie talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar wody z jajek. Wyjmij jajka z garnka, przełóż na talerz i delikatnie otrzyj je z wody. Dopraw je pieprzem. Rozdziel, za pomocą łyżki, sos ziołowy do 4 szklanek. Przełóż po każdym jajku do szklanki. Rób to delikatnie. Posyp z wierzchu boczkiem.

Autor przepisu: Pascal Brodnicki
6 stycznia 2011 Śniadania