Sos winegret

29 stycznia 2011 w Sosy

Podstawowy sos do do wielu potraw
Składniki ( dla 4 osób) :

    • musztarda (1 łyżeczka)
    • ocet winny biały lub czerwony (2-3 łyżki)
    • sól, pieprz
    • oliwa lub olej (6 łyżek)
    • czosnek ( 2-3 wyciśnięte ząbki)
    • szczypta cukru pudru

 

Przygotowanie:

Musztardę, ocet, sól i pieprz energicznie wymieszać w misce trzepaczką. Dodać cukier puder i czosnek. Wlać olej i wymieszac wszystkie składniki na sos o kremowej konsystencji, jeszcze raz przyprawić do smaku. Ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym razie sos się zważy.

Źródło:
„Gotuj z fantazją” Sabine Salzer, Sebastian Dickhaut, wydawnictwo „Muza” S.A. Do cytowanego przepisu dodaliśmy czosnek i cukier puder

 

29 stycznia 2011 Sosy